Braketlilere Özel

İzmirli Ortodonti - Ortodonti Sözlüğü

Ortodonti Şeması

 Elastik ligatür: teli braket içinde tutan küçük lastik halkalar

 Büküm: boşluk kapatmak için telde yapılan bükme işlemi

 Ark teli: dişin hareket etmesi için dişe kuvvet uygulayan tel

 Braket: telin kuvvetini dişe ileten ataşman

 Headgear tüpü: ağız dışı apareylerin, ağız içi kollarının takıldığı içi boş geniş tüp

 Elastik: çeneler arası kuvvet uygulayan lastik

 Kanca: braketin elastik asmak için kullanılan bölümü

 Bant: ince metal şeritten oluşan ve braketin dişe tutunmasını sağlayan metal yüzük

 Ligatür teli: ark telini brakete sabitleyen ince tel

 Yay: yatay yönde kuvvet uygulayan ataşman

Ortodonti Kuralları

Ortodontik tedavi, hasta ve doktorun uyum içinde çalışması ile yürütülebilecek bir tedavidir. Doktorunuzun bir sihirbaz olmadığını lütfen unutmayın. Eğer sürekli braket düşürürseniz veya verilen apareyleri kullanmazsanız tedavinizin süresi uzayacak ve kalitesi düşecektir. Bunun olmaması için sizin de üzerinize düşen bazı görevler vardır.


 Aylık kontrolleriniz için gelirken mutlaka diş fırçanızı ve macununuzu yanınızda bulundurun. Şunu unutmayalım ki; braketler dişlerinizi çürütmez ama bakteri plağının oluşması için elverişli bir ortam yaratır. Braketleriniz varken dişlerinizi mutlaka yediğiniz her şeyden sonra fırçalamalısınız. Aksi halde braket çevresinde oluşan çürüme odakları tedaviniz bitip de braketler çıkınca sizin canınızı oldukça sıkacaktır.

 Braketlerinizi düşürebilecek her türlü yiyecek ve hareketten uzak durmalısınız. Örneğin fındık-fıstık gibi kabuklu, zeytin-erik gibi çekirdekli, çiklet gibi yapışkan ve sert yiyeceklerden uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca gazlı meşrubatlar gibi asitli içecekleri ve şekerli besinleri de genel diş sağlığınız açısından bu dönemde daha az tüketmelisiniz. Çatal, kalem gibi eşyalar ile braketlerinizi kurcalamayın. Braketlerinizin dişten ayrılması yani düşmesi size ekstra maaliyet ve zaman kaybına neden olacaktır.

 Bant ve braketlerinizin takılmasından sonra yanaklarınızda ve dudaklarınızda bazı rahatsızlıklar ve yaraların olması normaldir. Böyle durumlarda doktorunuzun verdiği ortodontik mumu kullanabilirsiniz. Eğer bu mum kalmadıysa, her hangi bir mum veya şekersiz bir çiklet de bu amaçla kullanılabilir. Braketinizin etrafındaki ligatür tellerinden biri biraz çıkmış ve rahatsız ediyorsa, ucu silgili kurşun kalem arkası ile onları ark telinin altına doğru itebilirsiniz.

  Dişlerinizin hareket etmeye başlaması ile dişlerinizde de bazı ağrılar olacaktır. Dişlerinizin ve vücudunuzun bu kuvvetlere alışması 10 gün kadar sürecektir; o yüzden ilk bir hafta, on gün sabır göstermeniz gerekmektedir.

 Tedavi sırasında size verilen her türlü lastik ve apareyi önerildiği şekilde mutlaka kullanın.

Dikkatli bir hasta olduğunuz için teşekkürler…

Ortodontiye Özel Fırçalama ve Braket Temizliği

Ortodontik tedavi için çıkartılmış onlarca temizlik malzemesi vardır. Bunların herbiri temizliği daha kolay ve etkili yapabilmeniz için geliştirilmiş ürünlerdir. İşe yararlar ama kullanılırlarsa. Genelde hastaların özellikle çocukların tüm ekipmanı alıp daha sonra hiçbirini kullanmadıklarına sıklıkla rastlanır. O yüzden bu ürünlerin başlıcaları ile ilgili biraz bilgi edinelim.


Diş arası fırçası: 
Özellikle diş eti problemi olanlarda da sıklıkla kullanılan ucu konik şekilde sıralanmış kıllardan oluşan kürdan şeklindeki özel fırçalardır. Çeşitli kalınlıklarda, uzun ve kısa saplı olanları bir çok markada üretilmiştir. Ortodontik tedavide diş ipinden daha etkili bir temizlik sağlar. Bu ürünle telin altına girerek, en dikkat edilecek bölge olan braket etrafını fırçalamak mümkün olacağından kesinlikle önerilen bir üründür.
Ortodontik fırça: 
Bu diş fırçalarının kılları braketin altını ve dişeti ile braketin arasını da (ki en çok birikim buralarda olur) temizleyebilmesi için değişik şekilde veya daha ince olarak sıralanmıştır.
Diş ipi: 
Normal bir ağızda kullanımı çok kolay olmasına rağmen braketli ağızda biraz daha zahmetlidir. ucu sert üretilmiş arası süngerimsi yapıda olanları tercih ederseniz ipin ucunu telin altına daha rahat geçirebilirsiniz.
Ağız duşu (water pik):  
Bu alet diş fırçalamaya yardımcı tamamlayıcı bir ürün olarak geliştirilmiştir. Haznesinin içine su veya ağız gargarası konulur. Özel başlıkları yardımı ile diş araları ve braket altlarında kalan yemek artıklarını temizleyebilmek için bu su veya gargara basınçlı şekilde püskürtülür. Aynı hekiminizin hava su spreyi gibi ulaşılması zor yerlerden bakteri plağını uzaklaştırmak için çok kullanışlıdır. ancak yeterli değildir mutlaka fırçalama yapmak gerekir.
Tek demet fırçalar: 
Bu fırçalar yine bir çok marka tarafınfdan üretilmiş tek kalın bir demet şeklinde dizilmiş kıllardan oluşur. Ulaşması zor yerleri daha rahat şekilde temizlemenizi sağlar.

Diş ipi Kullanımı

 Günde en az bir kez (tercihen gece yatmadan önce) diş ipi ile dişlerinizin aralarını ve braketlerinizin etrafını temizleyin.

 Önemli olan diş ipini telin altına geçirebilmektir.

 Diş ipinin mumlu kısmını telin altından dikkatlice geçirin,

 Her braketin etrafını temizleyin

 Diş eti bölgesini temizleyin

 Her dişin arasına girip sağ ve sol yüzeylerini temizleyin.

Arayüz Fırçası Kullanımı

 Özel bir ortodontik fırça şart değildir, ancak braket aralarını temizlerken ara yüz fırçaları kolaylık sağlar.

 Diş arası fırça: Bu tip fırçalar ile braketlerinizin çevrelerini daha rahat fırçalayabilirsiniz.


Unutmayın: Braketler dişlerinizi çürütmez ama bakteri plağının tutunmasına çok elverişli bir ortam oluşturur. Tedaviniz boyunca diş sağlığınıza dikkat etmezseniz güzel ama sağlıksız bir gülüşünüz olur.

Sorun Cevaplayalım