Annne Babalara bilgiler

İzmirli Ortodonti - Ortodonti Sözlüğü
Annne Babalara bilgiler

GENEL DİŞ SAĞLIĞINI VE ORTODONTİK BOZUKLUKLARINI ERKEN TEŞHİS EDEBİLMEK İÇİN ANNE BABALARA BAZI ÖNERİLER


İlk kontrol: Çocuğunuzu dişinde ağrı yokken diş hekimine götürün. Böylece ilk muayenesi sıkıntısız geçer ve üzerinden ‘dişçi’ korkusunu atar. 6 yaş dişlerinin önemi: Hiç bir sıkıntı olmasa bile 6 yaşında mutlaka bir diş doktoru kontrolü gerekir. Unutmayın ki 6 yaşında, ömür boyu ağızda kalacak olan 1. büyük azı dişleri sürer. Bu dişler süt dişi dizisinin (üstte 10süt dişi, altta 10süt dişi) sonunda, başka diş düşmeden ağza çıktığı için genellikle anne-baba tarafından fark edilmez ve süt dişleri ile karıştırılır. Tüm yaşam boyu çiğneme basıncının dağılmasında en etkin rolü oynayan bu dişlerin girintili çıkıntılı çiğneme yüzeyleri ‘fissur koruyucu’ adı verilen koruyucu bir sıvı ile kaplanır. Çürümeye karşı direnç kazandıran flor içerikli bu örtü, 6 yaş dişleri ağza sürdükleri zaman rutin olarak yapılmalıdır. Eken süt dişi kaybı: Süt dişleri alttan gelen sürekli dişler için bir rehber görevi görür. Zamanından önce düşmesi, alttan gelen dişin sürme düzenini bozabileceği için istenmez. Ama her şeye rağmen kaybedildiyse, bu dişlerin boşluklarının korunması gerekir. Özellikle arka bölgedeki süt dişlerinin boşlukları çok hızlı kapanacağı için alttan gelecek sürekli dişin yerinin daralmasına ve dişin çapraşık sürmesine neden olur. Bu nedenle erken süt dişi çekimlerinden sonra, mutlaka yer tutucu yapılıp boşluğun korunması gerekir.


Kötü alışkanlıklar: 2 - 4 yaş çocukların ‘kötü alışkanlıkları’ bırakma devresidir. Parmak emme, emzik ve biberon emme, dil ve dudak emme gibi bebeklik hareketleri 3,5 - 4 yaşından sonra çene yüz sisteminde kalıcı bozukluklar yaratmaya başlar. İleride ortodontik tedavi hatta plastik cerrahi gerektiren sorunlara neden olabilirler.


Ağız solunumu: Geniz eti ve bademcik sorunu ağız solunumuna neden olacağı için çene yüz sistemini olumsuz etkiler. Mümkün olduğu kadar burundan nefes almalarını ve ağızlarını kapalı tutmalarını sağlayın. Sık sık nezle olan, ağzı açık uyuyan, geniz akıntısı olan çocukların geniz eti ve bademcik sorunlarını bir Kulak Burun Boğaz ve Ortodonti uzmanı ile birlikte değerlendirilmelidir.


Diş fırçalama: Bu alışkanlığı edinmeleri için her gün sabah - akşam diş fırçalatın. Özellikle akşam fırçalamalarını anne babadan birisinin yapmasını öneririz. Böylece hem nasıl fırçalaması gerektiğini öğrenirler, hem de tükürüğün yoğunlaştığı gece uykusuna yatmadan dişleri tam olarak temizlenmiş olur.


Sert ve sulu besinler: Çikolata, şeker gibi genel sağlık için zararlı besinler yerine elma, armut, havuç gibi sert ve sulu gıdaları tercih etmeliyiz. Bu tip yiyecekleri de ısırarak yerlerse diş ve diş eti sistemine bir çeşit masaj yapmış olurlar.

Sorun Cevaplayalım